A Teràpia individual

Depressió nadalenca

Moltes persones manifesten aquests dies que no els hi agrada el Nadal. Els motius d’aquesta queixa són variats: excés de consumisme, obligació de dinars i sopars familiars, trobar a faltar aquells que ja no hi són, i un llarg etcètera.

Malgrat això les investigacions demostren que durant aquests dies la taxa de suïcidis disminueix, igual que l’atenció psiquiàtrica, tot i que al Gener si hi ha un augment, però no durant les dates nadalenques.

Per tant, potser el problema no és tant aquests dies sinó el que fem aquests dies i que té una repercussió negativa uns dies després, és a dir, durant el Gener.

Doncs està clar, durant les festes, mengem més i diferent (més sucres, més greixos), bevem més quantitat d’alcohol, sovint deixem per uns dies l’esport, i és freqüent que aquella activitat d’oci que realitzem quedi paralitzada per tancament durant els festius, o suspensió per festes nadalenques.

Això, en resum, suposa trencar la rutina, i aquest, és un fet sovint positiu per l’estat anímic dels humans. Deixem la feina per uns dies, i fem coses diferents. El problema és que aquestes “coses diferents” que fem tenen una repercussió física. Aquests canvis en l’alimentació i l’abandonament d’hàbits saludables acaba visualitzant-se en l’estat anímic, principalment, en un estat depressiu més propi de començament d’any. Es tracte una mica del mateix que passa al Setembre, després de les vacances d’estiu, on igual que al Gener, la demanda de teràpia augmenta considerablement.

Per combatre això recomanem:

Menjar i beure amb moderació (si ens hem excedit en un àpat podem compensar-ho fent un sopar lleuger).

Fer esport (Encara que el nostre gimnàs estigui tancat o ens faci mandra anar-hi, podem fer llargues passejades, sortir a córrer, ballar,…).

No generar un excés d’expectatives (evitar pensar que seran uns dies genials, sovint les persones ens enfadem i entrem en conflicte sense calendari ni rellotge. I encara ens passarà més si anem amb la pressió de què tot ha d’anar bé, doncs estarem més irritables i susceptibles d’enfadar-nos).

No fer d’endevins, no caure en comparacions. (Sovint tendim a pensar que tothom és molt feliç aquests dies).

Programar-nos alguna activitat agradable pel gener: un curs, un viatge, un projecte que ens il·lusioni, etc.

Penso que aquestes petites recomanacions ens poden ajudar, no només a passar un Bon nadal, sinó a afrontar el Gener amb més energia i ganes, esquivant la depressió o la tristesa, l’esgotament i la desmotivació.

En qualsevol cas, Bon Nadal a tothom!

Marta Santaeulària

Cól. Núm 8.318