A Teràpia individual

La intel·ligència emocional consistiria en un paquet d’habilitats per la bona gestió emocional com, per exemple, la consciència emocional, el reconeixement o identificació, l’acceptació, l’expressió verbal, estratègies cognitives i conductuals per regular-les, etc. Habilitats que s’apliquen tant a les emocions pròpies com a les dels demés.

Les emocions són unes reaccions fisiològiques generades al sistema límbic del nostre cervell. Que hi hagi una zona del nostre cervell especialitzada en elles justifica l’expressió: “les emocions ens venen de sèrie”.

Si venen de sèrie és per una raó: són útils. Segons la teoria de l’evolució es desenvolupen, mantenen o desapareixen funcions segons la seva utilitat per la supervivència. Si les emocions hi són és per que serveixen per alguna cosa. Però l’evolució també ha fet que desenvolupem el nostre cervell racional per que l’utilitzem de filtre de les emocions.

Si són útils potser classificar-les en negatives o positives no és del tot ajustat ja que a les negatives els hi donem una connotació associada a alguna cosa a esquivar, a evitar, que no ha de ser-hi, que hem de fer desaparéixer. A mi m’agrada més classificar-les com a agradables o desagradables perquè tots sabem que hi han coses que per alguns són desagradables però són convenients (matinar, treballar, estudiar, netejar, menjar un plat sa que no ens agrada tant el sabor, etc.).

Al llarg de la nostra vida viurem un sense fi d’emocions tant agradables com desagradables, ens vinguin de gust o no, per tant, lo intel·ligent és aprendre a conviure amb elles i aprendre a treure’ls-hi profit.

1. Consciència emocional

  • El primer que convè és aprendre a posar atenció al nostre mon emocional. Escoltar el nostre estat emocional. Si no li posem atenció difícilment podrem gestionar-lo i, per tant, ens condicionarà sense passar pel filtre de la racionalitat. Intel·ligència emocional és que tu manis sobre les emocions i no elles sobre tu, per tant, abans de dominar-les les tens que escoltar.

2. Reconeixement o identificació

  • És convenient també que ens familiaritzem amb el vocabulari emocional. Saber posar nom al que estem sentint ens facilita l’expressió i la comprensió.

3. Acceptació

  • Hem d’aprendre a donar la benvinguda sempre a les emocions. Si no les acceptem tendirem a bloquejar-les, negar-les i fer com si no hi siguessin. Aquesta actitud fa que l’emoció no estigui poguent cumplir amb la seva funció i es quedarà més o menys amagada fins que la gestionis i si no ho fas a temps aquesta emoció pot acabar manifestant-se de maneres cada vegada més escandaloses i explosives, com volguent fer-se escoltar.

4. Expressió

  • Expressar emocions ens és molt útil almenys per un parell de raons. Una, per rebre ajuda per la gestió d’aquest estat emocional. Paraules d’ànim, d’acceptació, de comprensió, algú que es limiti a escoltar o ens abraci pot ser suficient per calmar una emoció que potser s’ha manifestat amb intensitat i ens desborda una mica. Dos, per que exterioritzar i compartir una emoció afavoreix poder analitzar-la o gestionar-la com des de fora, com si no fos part de nosaltres. En aquesta fase cal tenir en compte amb qui volem compartir les nostres emocions. No tothom sap escoltar i recolzar i algunes persones podrien inclús empitjorar-les. Escull bé o expressa com t’agradaria rebre aquest recolzament o el que necessites. Cal dir que aquesta fase és, de totes, la més prescindible ja que quan un desenvolupa una bona intel·ligència emocional requereix de menys ajuda generalment.

5. Comprensió

  • Aquesta fase és la més complicada. Requereix preguntar-se d’on ve aquesta emoció. Podem comprendre-la fent-nos preguntes com: quina situació m’ha desencadenat això?, què hi penso del que ha passat?, en quines altres situacions em sento així? L’emoció s’ajusta a la realitat? És proporcional? Si faig el que l’emoció em demana fer solucionaré el problema o em sentiré millor? El que em demana fer aquesta emoció és just i tinc dret a fer-ho? Aquí és on podem més o menys començar a esbrinar si l’emoció és realment útil perque ens avisa d’alguna cosa real o si ens està enganyant i ens avisa de coses no reals. Si no t’has fet mai aquest tipus de preguntes pot ser difícil o extrany al principi però si hi poses esforç en respondre-les cada vegada et coneixeràs millor a tu i al teu funcionament d’emocions i pensaments.

6. Regulació

  • Quan ja saps d’on ve l’emoció i si és “adequada” o no toca fer-se una altra tanda de preguntes. La situació que me la provoca la puc canviar? Puc trobar una solució? Què podria fer o amb qui podria parlar? He de prendre alguna decisió per sortir d’aquest estat emocional? El que penso d’aquesta situació s’ajusta a la realitat o estic distorsionant-la? Puc trobar un altre punt de vista més positiu i igualment realista? Si ens focalitzem en resoldre la situació, ajustar millor els pensaments o aconseguir atravessar l’emoció i enfrontar-la per aprendre que era inadequada podem descobrir tot el poder que tenen les emocions per facilitar-nos la vida i tot el poder que tenim nosaltres per gestionar i reeducar les emocions que venen a complicar-la.

7. Aprenentatge

  • Tot aquest procés repetit en el temps, ens aporta una gran quantitat d’aprenentatges sobre la gestió de problemes, de conflictes, sobre el nostre funcionament emocional i de pensaments, etc. Cada alteració emocional que patim o gaudim en el nostre dia a dia és una nova oportunitat per aprendre i desenvolupar la nostra intel·ligència emocional.

 

S’ha de dir que els passos 5 i 6 són els més difícils i els que més requereixen que aquest procés el repetim moltes vegades per aprendre a dominar-los.

Si l’emoció és tant intensa que no pots fer cap gestió, toca esperar. Millor aïllar-te per plorar, respirar, desfogar-te fins que puguis recuperar el control dels pensaments i de la conducta. També pots estar amb una persona de molta confiança que realment pugui ajudar però en moments d’emocions molt intenses no tothom sap acompanyar.

Quan domines les teves pròpies emocions et serà molt més fàcil relacionar-te amb els demés, comprendre les seves emocions i actuar en conseqüència.

Si no aconsegueixes dominar les teves emocions i notes que es cronifiquen i et pasen factura en el teu dia a dia no dubtis en demanar ajuda professional. A qui més qui menys ens fa falta en algun moment un cop de ma d’un professional que ens ajudi amb estratègies adequades.

 

Patricia Vílchez Las Heras

Psicòloga sanitària infanto-juvenil

Col·legiada 21639