A Teràpia individual

Quan anem al psicòleg i ens pregunta si hem realitzat canvis de dieta, o quins hàbits alimentaris tenim, ens pot semblar estrany. No ens estranyem tant quan ens pregunten per la qualitat de la son. Podem intuir que dormir malament és senyal que alguna cosa no va bé, que alguna cosa ens ronda pel cap, però la dieta la relacionem més amb el cos, l’energia que tenim, la figura i el pes. I ens oblidem que la ment forma part del nostre cos, que de fet la ment és cos. I que com alimentem aquest cos té molt a veure amb com ens trobem física i mentalment.

La serotonina és un neurotransmissor que serveix per a regular i gestionar les respostes adaptatives a l’estrès. Per això un dèficit de serotonina es relaciona amb els estats depressius i els trastorns d’ansietat. La serotonina l’aconseguim a partir del triptòfan que és un component que trobem en molts aliments. Els aliments rics en triptòfan són un bon recurs per a combatre els estats depressius/ansiosos. Si bé la dieta per si sola no és suficient per a tractar una depressió o un trastorn d’ansietat, sí que pot ajudar-nos.

Els hidrats de carboni són una font important de triptòfan. Per això, algunes dietes que restringeixen per complet els hidrats de carboni poden alterar de manera negativa l’estat d’ànim provocant irritabilitat, susceptibilitat, mal humor o pensaments negatius.

El triptòfan el podem trobar en aliments com:
  • Ous.

  • Carns: Gall dindi i pollastre.

  • Lactis (en especial la llet).

  • Fruita seca: Nous, ametlles i avellanes.

  • Peixos blaus.

  • Plàtan i alvocat.

  • Cereals integrals. Que a sobre afavoreixen l’absorció de triptòfan per l’organisme.

  • Llavors (carabassa, sèsam o gira-sol).

  • Llegums.

Convé recordar que igual que existeixen aliments que afavoreixen un bon funcionament del sistema de gestió de l’estrès, existeixen uns altres que fan tot el contrari, el des-regulen. L’alcohol i el sucre, per citar-ne alguns, actuen deprimint el sistema nerviós. Tendim a associar alcohol i sucre a l’estat inicial d’eufòria que provoquen, però no som conscients que de seguida l’eufòria dóna pas a un estat d’ànim deprimit i de falta d’energia.

Per a finalitzar, vull assenyalar que una dieta que contingui aliments rics en triptòfan estableix les bases físiques necessàries per a una bona gestió de l’estrès, però no és la dieta de la felicitat, ni ens evitarà l’estrès, l’ansietat o la tristesa d’una pèrdua. Amb ella afavorim que la nostra màquina biològica estigui a punt per fer front a les dificultats de la vida en bones condicions.

Laura S.